Hildegard Tummers vertelt

Dementie zet je leven op zijn kop: ‘witte rouw’

Hildegard Tummers is casemanager dementie bij ZorgAccent

Als casemanager dementie kijk je vaak anders naar iemand met dementie dan dat een naaste dat doet. Voor de dochter in dit voorbeeld gaat het om haar moeder. Een moeder die door haar dementie aan het veranderen is. De band die de dochter met haar moeder had, de vrouw op wie ze kon bouwen, is veranderd, maar is er nog wel.

De acceptatie daarvan is ook een proces, dat gaat niet van vandaag op morgen. Stukje bij beetje zal de dochter haar moeder moeten leren loslaten zoals ze was. Dit gaat vaak gepaard met verdriet om wat er niet meer is. Het is voor een casemanager dementie belangrijk om hier stil bij te staan.

‘Ik vind het moeilijk om mijn moeder zo te zien’, zei de dochter in een gesprek met mij. ‘Het gaat helemaal niet goed met haar, ze is zo veranderd; heeft geen interesses meer die ze vroeger had en herkende laatst haar kleindochter niet meer. Ze komt thuis met creatieve werkjes die ze op de dagbesteding heeft gemaakt. Mijn moeder was vroeger nooit creatief. Ik vind het erg moeilijk haar zo te zien!”

Regelmatig heb ik contact met de betrokken zorgprofessionals en zij vinden dat het wel goed gaat. Mevrouw accepteerde pas na langere tijd zorg en heeft het naar haar zin bij de dagbesteding. Haar dochter staat er anders in, ziet het heel anders. Het gaat dan om het verschil met welke ogen je kijkt naar iemand met dementie, als kind of als zorgverlener.

Ooit heb ik een mantelzorger de term ‘witte rouw’ horen zeggen. De persoon is er nog wel in fysieke zin, maar niet meer hoe hij vroeger was. Ook dat is een rouwproces waar veel naasten mee te maken krijgen.

“Wat doet het met je om je moeder zo te zien veranderen?”

Als casemanager dementie zijn de contacten met familieleden zeer belangrijk. Ik probeer vragen te stellen als: hoe is het nu met jou? Wat doet het met je om je ouder/partner zo te zien veranderen en hoe ga je daarmee om? Waar loop je tegenaan en waar moet ik als casemanager op letten en vooral: waar kan ik je mee helpen en wat kan ik verbeteren?

Het is belangrijk om de naasten van een persoon met dementie te begrijpen. Hierdoor leer ik ook de persoon met dementie beter kennen zoals hij was. Het gaat dan vooral om interesse tonen en communiceren met de mantelzorg. Dementie zet je leven op zijn kop. Het is belangrijk om hier stil bij te staan.

Herkent u zich in bovenstaand verhaal en heeft u ook behoefte aan deze ondersteuning, neem dan contact met de casemanagers dementie van ZorgAccent. Stuur een email naar casemanagersdementie@zorgaccent.nl of bel naar 0900 0678.